Fazlasıyla bireyselleştiğimiz modern dünyada, unutmaya başladığımız “birliktelik” kavramı hem tiyatromuzun hem de atölyemizin temelini oluşturmaktadır. Tiyatro bir “birliktelik“ işidir. Oyunlarımızın seçiminde ve sahnelenme aşamasında bunu bir kural olarak kabul ediyor ve bu doğrultuda hareket ediyoruz. Unutmayın “tek başınıza” saklambaç oynayamazsınız ve “oynamak” güzeldir. Oyun demişken, atölyenin amaçlarından biri de tiyatronun özündeki oyun oynama halini kullanarak, katılımcının içindeki öze, yani çocuğa, yani oyuncuya ulaşmasını sağlamaktır. Oyunculuk bir açıdan kendini tanıma yolculuğudur. Kişinin kendisiyle bağlantı kurması, kendinin farkına varması ve öze dönmesi ancak zaaflarını ve güçlü yönlerini keşfedip, kendini tanımasıyla mümkün olacaktır. İşte bu tanışmayı sağlayabilmek için Tiyatroadam atölyelerini “fark etmek”, “keşfetmek”, “oynamak” ve “birliktelik” kavramları üzerinde şekillendirdik. |
YETİŞKİN ATÖLYELERİ Hafta içi: Salı – Perşembe Hafta sonu: Cumartesi – Pazar Eğitmenler: Murat Karasu, Aşkın Şenol, Ayça Koyunoğlu, Berk Yaygın, Emrah Eren, Deniz Özmen, Fatih Koyunoğlu, Gökhan Azlağ Dersler: Sahne, Metin Çözümleme, Diksiyon, Hareket, Sahne Eskrimi, Şan AMAÇ ▪ Temel oyunculuk bilgisinin edinilmesi, |
KİMLER KATILABİLİR? ▪ 18 yaşının üstünde olan herkes, Not: Katılım için önceden tiyatro eğitimi almış olmak şart olmadığı gibi, almamış olmak da şart değildir. |
YETİŞKİN SINIFI DERS İÇERİĞİ
DİKSİYON:
Hem sahnede, hem sosyal hayatta, kendimizi ifade etmenin en önemli basamaklarından biri etkili ve doğru konuşabilmek. (Neticede insanlar konuşa konuşa.)
- Diyafram ve nefes kullanma çalışmaları
- Sesin fark edilmesi ve doğru kullanılması
- Artikülasyon çalışmaları. Konuşma araçlarının farkına varılıp doğru kullanılması. (Dil, damak, diş, dudaklar, çene gibi…)
- Entonasyon çalışmaları… Doğru tonlama çalışmaları da diyebiliriz.
HAREKET:
- Beden kullanımının ifadenin bir parçası olduğunu fark etme ve doğru kullanma egzersizleri.
- Özel koşullar altında bedendeki gerginliklerin fark edilmesi ve giderilmesi.
- Esnek ve rahat bir bedenin kazanılması.
- Toplu çalışmalar ile ( ki gerçekten topla yapılır) katılımcının ekip ruhunun ve kazanımlarının farkına varabilmesini hedeflenir.
DOĞAÇLAMA:
- Sahne rahatlığının ve temel bilgisinin kazanıldığı derstir.
- Egzersizler yardımı ile sahne pratiği kazanmayı hedefler.
- Katılımcının egzersizden hemen önce bilgi sahibi olduğu koşullar içinde, bir an yaratma zorunluluğu, duyarlılığın ve dışa dönüklüğün gelişmesini sağlar. Bu sayede, kendisi ile ilgili duygusal ve fiziksel farkındalık yaratmayı hedefler.
- Ekip arkadaşları ile yapılan doğaçlama çalışmaları, zorlukların üstesinden birlikte gelebilmenin egzersizidir aynı zamanda. Birliktelik ve uyum algısı için birebirdir.
SAHNE:
- Yazılı oyun metinleri üzerinde çalışılmaya başlanan derstir.
- Metin ve rol çözümlemesi yapılır.
- Metin ve rol üzerindeki çalışmalar çözümleme ve yorumlama becerisini kazanmayı hedefler.
- Bu sayede katılımcının yaratıcılık yolundaki engelleri kaldırması ve bir karakter yaratabilmesi hedeflenir.
ŞAN:
- Sesi eğiterek daha bilinçli kullanmayı hedefleyen derstir.
- Bol miktarda akapella içerir.
- Yani enstrüman kullanmadan, katılımcıların yalnızca kendi seslerini kullanarak yaptıkları çok sesli müzik dersi anlamına gelir.
- Çok sesli müzik çalışmaları grup olmanın, birlikte başarmanın, birlikte daha güçlü ve daha güzel olmanın dersidir.
- İçindeki ses sanatçısını daha fazla zapt edemeyenler için de iyi bir deneme sahasıdır.
SAHNE ESKRİMİ:
- Ders, eskrim sporundaki flöre ve kılıç branşlarının savunma ve hücum tekniklerinin, estetik ve koreografik bir şekilde öğretilmesini içerir.
- Dersin amacı duruş estetiğini, genel dengeyi, hareket güvenliğini, el-ayak ve zihin-beden koordinasyonunu, serbestliği, koordinasyonu, ritim duygusunu, aksiyon ve reaksiyon ilişkisini sağlamak ve güçlendirmek, başarı azmi kazandırmak, yaratıcılığı geliştirmektir. Katılımcının sahne üzerindeki duruşuna ve hareketlerine genel bir estetik ve güç kazandırmak, işitsel-görsel algılamayı, dokunma hissini, dikkat ve uyumu güçlendirmeyi hedefler.
METİN ÇÖZÜMLEME:
- Seçilmiş oyun metinleri üzerinden yapılan, metnin bütünü ve karakterlerin çözümlemesini içeren derstir. Sahne dersleri süresinde yapılacak rol çalışmalarını destekler. Çalışılan parçayı bir bütün halinde görebilmeyi, ait olduğu bütüne ne anlamda hizmet ettiğini çözümlemeyi hedefler.
- Rol çalışmaları sırasında karaktere yaklaşım açısından teorik bilginin kazanılması dersin ana amacıdır.
ÇOCUK ATÖLYESİ Oyun çocuğun işidir. Oyun çocuğun öğrenme laboratuvarıdır. Oyunla birlikte çocuk, kendini ifade etmenin, anlatmanın yolunu bulur. Bilgisayar ve teknolojinin bağımlılık halini aldığı günümüzde, ebeveynlerin en büyük sıkıntısı çocuklarıyla iletişim kurmakta yaşadıkları zorluklar. Çocuklar açısındansa içe kapanıklık, aile içinde ve toplumda kendini ifade etme zorlukları ve sosyalleşme sıkıntıları. Drama dersleriyle çocuklar hayatın işleyişiyle ilgili gerçek ve pratik çözümlerle tanışır. Doğaçlamalar, basit dramatik metinler ve oyunlar yoluyla paylaşmayı, dinlemeyi ve sosyalleşmeyi öğrenirler. AMAÇ ▪ Çocuğun sosyal ilişkilerini iyi yönetebilmesi, |
Cumartesi sınıfı: 9-12 Yaş gruplarının katıldığı sınıftır. Ders saatleri 10:00-12:00 arasındadır. Pazar sınıfı: 6-9 Yaş gruplarının katıldığı sınıftır. Ders saatleri 10:00-12:00 arasındadır. Başlangıç Tarihi: 15 Ekim Cumartesi Eğitmenler: Ayça Koyunoğlu, Gökhan Azlağ |
YABANCI KALMA