HANDE SÖNMEZ – AKŞAM GAZETESİ
Dönemin adamı olmak ya da olmamak
Nazım Hikmet’in 1985 yılında Türkçe olarak yayımlanan ‘İvan İvanoviç Var Mıydı Yok Muydu’ isimli eseri maharetlerini geçmiş pek çok projelerinde ispatlamış olan Tiyatro Adam tarafından sahneye uyarlandı. Birbiriyle uyum içinde sahnede süzülen Tiyatro Adam oyuncularını ve su gibi akıp giden bu oyunu kaçırmayın.
Tiyatro Adam, iki sezon önce sahnelediği ve ödüllerle taçlandırıldığı “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı” ile pek çok sanatseveri yakalamayı başarmıştı. Deneyimli ekip bu sezona bir Nazım Hikmet eseriyle merhaba dedi. Nazım Hikmet’in Sovyetler’deki bürokratik yozlaşmayı anlatmak üzere kaleme aldığı kitap, sosyalist ve adil bir liderin çevresinin baskı ve dolduruşlarıyla geçirdiği değişimi konu alıyor. Oyununda da lider aynı olsa da mesele değişmiyor.
ELEŞTİRİ OKLARI KİBİRİ AĞIR BASAN HERKESE
Hikmet, İvan İvanoviç Var Mıydı Yok Muydu’yu Stalin’e ithaf etmiş gibi dursa da aslında eleştiri oklarını eline güç geçtiğinde değişen tüm yöneticilere doğrultuyor. Tiyatro Adam da bu eseri günümüzde sergileyerek meselenin evrenselliğini bir kez daha perçinlemiş oluyor. Özellikle miting sahnesinde atılan kahkahalar güç ve iktidar kavramlarının her dönemin değişmez meseleleri olduğunu doğruluyor.
KOYUNOĞLU NEFİS BİR SERGEY KONSTANTINOVIÇ
Tüm oyuncuların üzerine düşeni fazlasıyla yaptığı oyunda bir tek Sergey Konstantinoviç’in değişimini biraz fazla keskin bulduğumu söyleyebilirim. Ama onu da nazar boncuğu olarak kabul edebiliriz. Sergey Konstantinoviç’e hayat veren Fatih Koyunoğlu’nu sahnede harikalar yaratırken görmek onu izlemeye alışmış seyirciler için bir sürpriz değil şüphesiz. Ancak yine de hakkını teslim edip oyunun belkemiklerinden biri olduğunun altını çizmek gerekiyor. Koyunoğlu dışında oyunda yer alan Deniz Özmen, Aşkın Şenol, Baransel Gürsoy, Berk Yaygın, Gökhan Azlağ ve Pınar Tuncegil’in de nefis bir ekip uyumu gösterdiği oyunun süresi de tam kararında.
Güç ve iktidar sahibi olunca işler herkes için mi değişir?
Oyun, erdemli bir bürokratın çevresinin pohpohlamalarıyla önüne geçilmez ve sınır tanımaz bir egoiste dönüşümünü mizahi ve iğneleyici bir dille verirken, güç ve iktidar sahibi olunca işler herkes için mi değişir sorusunu sordurmayı da ihmal etmiyor.
Hem kendimize hem de çevremize yöneltecek çok sorumuz var. Sormaya ve sorgulamaya biraz da kahkahaya hazırsanız İvan İvanoviç Var Mıydı Yok Muydu’yu izleyin.
YABANCI KALMA