İLKER GEZİCİ – SABAH GAZETESİ
Otoritesi ve erdemi arasında sıkışan bir adamın hikayesi
10’uncu yılını kutlayan ve başarılarını bir oyunculuk atölyesiyle taçlandıran Tiyatro Adam’ın yeni oyunu ‘İvan İvanoviç Var mıydı Yok muydu?’; ‘İnsan güç ve mevki sahibi olduğu zaman neden erdemlerini unutur?’ sorusuna yanıt arıyor
‘Albay Kuş’, ‘Babaannem 100 yaşında’, ‘Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı’ ve ‘5. Frank’ gibi iddialı ve bol ödüllü oyunlar sahneye koyan Tiyatro Adam, bu yıl 10’uncu yaşını kutluyor. Atv’nin ‘Yeter’ dizisinde de rol alan ancak kendisini adeta tiyatroya adayan Fatih Koyunoğlu’nun kurucuları arasında yer aldığı topluluk, bu sezon ‘İvan İvanoviç Var mıydı Yok muydu?’ adlı eserle seyirci karşısına çıktı. Nazım Hikmet’in 1954’te yazdığı, Emrah Eren’in yönettiği oyun, ‘İnsan neden güç ve mevki sahibi olduğunda erdemlerini unutur?’ sorusuna yanıt arıyor. Oyunda; insanlara kağıtlardan çok inanan, kasabanın en sorumlu mevki sahibi amiri ‘Petrof’; dürüst, yardımsever ve iyi bir insandır. Kasabanın sevip saygı duyduğu biridir ama gerçekten oturduğu koltuğun hakkını veremediği, otorite kuramadığı konusunda eleştirilir. Oyun; erdemleri ve otoritesi arasında sıkışmış bir insanın, halkın istediği gibi otoriter bir adama dönüşünce, kendi öz değerlerinden nasıl koptuğunu, güçlenip büyüdükçe ne kadar yalnızlaştığını etkileyici bir şekilde anlatıyor. ‘İvan İvanoviç Var mıydı Yok muydu?’da ‘Petrof’ karakterine Fatih Koyunoğlu başarıyla hayat veriyor. Özellikle karakterin iyiden kötüye geçişini inandırıcı kılmayı başarmış.
‘PARA DEĞİL İNSAN BİRİKTİRDİK’
Barış Dinçel’in dekor tasarımını üstlendiği oyunun kadrosunda; Aşkın Şenol, Baransel Gürsoy, Berk Yaygın, Deniz Özmen, Fatih Koyunoğlu, Gökhan Azlağ ve Pınar Tuncegil yer alıyor. Yüksel Aymaz’ın ışıklarını yaptığı iki perdelik oyun, iki saati geçen süresine rağmen sıkmıyor. Temposu, söylemi ve oyunculuk performanslarıyla, sezonun en dikkat çeken oyunları arasında yer alıyor. Oyun, seyirciyle buluşmaya devam ederken, ekibi heyecanlandıran bir diğer proje ise bu yıl hayata geçirdikleri oyunculuk atölyesi. Koyunoğlu bu projeyle ilgili şunları söylüyor: “Uzun zamandır seyircilerimiz ‘Keşke atölyeniz olsa da sizin deneyimlerinizden yararlansak’ diyorlardı. Bu sene 10’uncu yılımız. Belki çok para kazanıp biriktiremedik ama insan biriktirdik. Bizim de yıllardır istediğimiz bir şeydi bu. Kendimizi yenilemek, hem öğrenmek, hem de öğrendiklerimizi paylaşmak istiyorduk. Nihayet amacımıza ulaştık.”
‘SEKTÖRE OYUNCU YETİŞTİRMİYORUZ’
Tiyatro Adam olarak takım oyunu oynamaya, ekip ruhunu yansıtmaya çok inandıklarını söyleyen Koyunoğlu, “Biz kimseye ‘Sizi meşhur edeceğiz, şu dizide oynatacağız’ demiyoruz. Sektöre oyuncu yetiştirme amacından çok, kişiye; kendi kişisel yolculuğuna, yeteneğine tanıklık etmeyi vâdediyoruz” diyor. Fatih Koyunoğlu’nun eşi Ayça Koyunoğlu bu sezon ekibe sahne arkasından destek veriyor. Atölyeyi evi gibi gördüğünü söyleyen Ayça Koyunoğlu, “Kendimize dükkan bulduk. Hepimizde çocuksu bir heyecan var” diyor. Sette kolunu kırdığı için çekime kolu alçıda çıkan Berk Yaygın ise, “Hedefimiz büyük. Bu masadan büyük projeler, güzel oyunlar çıkacak” diyor. Ekibe yeni katılan Pınar Tuncegil, ekibin ruhundan memnun olduğunu, “Vay be böyle de yapılabiliyormuş” dediğini anlatıyor. Oyunda ‘Petrof’un sporcu sevgilisini oynayan oyuncu, performansıyla göz dolduruyor.
ATÖLYELER İÇİN BAŞVURULAR DEVAM EDİYOR
Atölyede; ‘İvan İvanoviç Var mıydı Yok muydu?’ oyununda rol alan Aşkın Şenol, Ayça Koyunoğlu, Berk Yaygın, Deniz Özmen ve Fatih Koyunoğlu’nun yanı sıra Tiyatro Adam ile bugüne kadar çalışmış ve farklı alanlarda eğitim almış Murat Karasu, Ümit Aydoğdu, Hazım Körmükçü, Sarp Akkaya, Emrah Eren, Çağrı Beklen ve Gizem Bilgen gibi profesyoneller de ders verecek. Örneğin Çağrı Beklen, akapella ve müzik atölyesi, Gizem Bilgen hareket atölyesi, Hazım Körmükçü ise beden perküsyonu atölyesi yapacak. 18 yaş üstü herkese açık olan atölye için başvurular devam ediyor. Eğitimler, salı ve perşembe günleri saat 19.00-22.00 saatleri, cumartesi-pazar günleri 13.00-17.00 saatleri arasında yapılacak.
YABANCI KALMA